Kastamonu'nun En Hit Portalı
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kastamonu'nun En Hit Portalı


 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Mekan 37 Son Konular
Konu Yazan Gönderme Tarihi
Salı Ara. 04, 2012 5:28 pm
Çarş. Ekim 24, 2012 5:29 am
Cuma Nis. 17, 2009 11:46 pm
Cuma Nis. 17, 2009 11:42 pm
Cuma Nis. 17, 2009 10:05 am
Çarş. Nis. 15, 2009 3:40 pm
Salı Nis. 14, 2009 10:14 pm
Salı Nis. 14, 2009 9:56 pm
Paz Nis. 12, 2009 11:26 am

Abana Genel Tanıtım

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
Dj Mustafa Çelik
Dj Mustafa Çelik
Rütbe: Admin
Rütbe Kademesi:Admin
Üyelik tarihi:19/02/09
Mesajlar:149
Nerden: Kastamonu/Taşköprü
MesajKonu: Abana Genel Tanıtım Abana Genel Tanıtım Icon_minitimeC.tesi Şub. 28, 2009 12:02 am

Abana Genel Tanıtım P1030644nj3

LÇEMIZ :



Abana , deniz ve dag arasindaki 150 metrelik alana kurulmus , Karadeniz kiyisinda bir yerlesim merkezidir. Dogusunda Çatalzeytin ilçesi , batisinda Kurtulus savasiimizda önemli bir yeri olan Inebolu ,güneyinde Bozkurt ilçesi , kuzeyi Karadeniz ile çevrilidir.





Kastamonu'nun sahildeki 4 ilçesi'nden ( Inebolu ,Cide ,Çatalzeytin , Abana ) biri olan Abana , ayni zamanda en fazla turist çeken ilçedir. Abana 'nin daimi nüfusu 3 bin olup bu nüfus yaz aylarinda 15-20 bini bulmaktadir. Abana 17 Temmuz 1968 yilinda tekrar ilce olmus, 5 mahalle ve 10 koy ile ilce birimleri icinde yerini almistir.





Kastamonu'ya 97 km. uzaklikta bulunan Abana, Karadeniz'e uzanan cam ve kestane agaclari ile suslu 6 km. sahil seridiyle Karadeniz'in bir turizm cennetidir. Kastamonu'ya 100 km. uzaklýktaki Abana'da konaklama için çesitli alternatifler mevcuttur. Kamp alanlarindan ve konaklama tesislerinden yararlananilabilir. Yüzme havuzu ve Restorani da bulunan Abana Tatil Köyü bungalovlarda konaklama imkani saglar. Pansiyon ve otel tipi tesislerde de uygun fiyata kalmak imkani da vardir.Abana'da denize girmek için en uygun dönem Temmuz ve Agustos aylaridir. Temmuz'un son hafta sonunda düzenlenen Deniz Senlikleri 3 gün sürmektedir. Bu dönemde bir çok etkinlige katilabilir, sanatçilarii ücretsiz izleyebilirsiniz.Sabaha kadar süren .çok canli gece hayati var. Ilçedeki müzikli çay bahçeleri ve barlar sabaha kadar açiktir.Abana'da spor yapmak isteyenler için degisik alternatifler bulunuyor. Tenis kortu, yüzme havuzu, bilardo ve masa tenisinden uygun bir fiyata, plaj voleybolu, futbol, basketbol alanlarindan ise ücretsiz yararlanabilirsiniz . Son yilllarin güzide sporu trekking için çok sayida parkur bulunmaktadir. özellikle dag içindeki yürüyüs alani çok tercih edilmektedir.



IDARI DURUM:


Ilçemizin,1 belediyesi, 5 mahalle ve 10 köyü vardir. Köylerimizin, Ilçe merkezine uzakligi 5–14 Km arasinda degismektedir. Köylerimiz, cografi bakimdan meyilli ve engebeli bir arazi üzerine kurulmus olup, 5–6 hanenin olusturdugu, birkaç mahalleden meydana gelen daginik bir köy yapisini arz eder. Bu daginiklik ise kamu hizmetlerinin ulastirilmasi açisindan güç olmaktadir.

Ilçemizde, Askerlik Subesi Baskanligi ve Tarim Kredi Kooperatifi yoktur. Diger Kurum ve kuruluslar mevcut olup, sadece Ziraat Bankasi Subesi bulunmaktadir.



Ilçe Emniyet Amirligi 01.05.2000 tarihinde kurulmus olup, 2002 yili subat ayinda kendi binasinda hizmet vermeye baslamistir.

Kaymakamligimiz bünyesinde, Yazi Isleri Müdürü, V.H.K. Isletmeni, Soför, hizmetli, S.Y.D.Vakfi muhasibi olmak üzere birer kisi görev yapmaktadir. Kaymakamlik bünyesinde Dernekler Bürosu, Insan Haklari Kurulu, Bilgi Edinme Birimi, Tüketici Hakem Heyeti is ve islemleri de yürütülmektedir. Tüm birimlere ADLS Internet baglantisi 2004 yili içinde yapilmistir.

SOSYAL DURUM:

Ilçemizde gelir kaynaklarinin sinirli olmasi, sanayi ve diger istihdam yaratici yatirimlarin bulunmayisi nedeniyle, genç nüfus basta olmak üzere, halkin büyük çogunlugu Istanbul gibi büyük sehirlere göç etmistir. Ilçede yasayan halkin büyük bir kesimi çalisan memur, isçi ve emeklidir. Tarim ve hayvancilik gelismemistir. Balikçilikla geçinen az miktarda aile mevcuttur. Aile ihtiyaçlarina yönelik sebze ve meyve üretimi ve sinirli sayida seracilik yapilmaktadir. Ilçemizdeki Motorsan Elektrik Motor Fabrikasinda çalisan 204 isçinin bir bölümü ilçe halkindandir. Bayramlarda, özellikle yaz aylarinda olmak üzere Temmuz ve Agustos aylarinda nüfus en az 5–6 kat artmaktadir.

NÜFUS DURUMU :





Toplam Nüfus


Miktar


Erkek


Kadin

3.562


1.789


1.773

Ilçe


2.886


1.464


1.422

Köy Nüfusu


676


325


351


Ilçe Sosyal Yardimlasma Dayanisma Vakfinca; Sosyal Riski Azaltma Projeleri kapsaminda çesitli projeler hazirlanmis ve yürürlüge girmistir. Bunlardan en önemlisi, Baglik mahallesinde bulunan KARABALÇIK MAGARASI’nin tanitimi ve turizme kazandirilmasi ile ilgili olan çalismadir. Bu proje ile geçici olarak 10 kisi istihdam edilecek ve taninmayan magara Bölge turizmine bir ivme kazandiracaktir.

Ilçemiz Karadeniz sahilindeki 11 Km.lik kiyi sahilinin 7 Km si tabi kumsal olup, denize girme açisindan elverislidir. Ilçede Turizm’e büyük önem verilmektedir. Temmuz ayi sonunda düzenlenmekte olan Deniz senlikleri halki Ilçemize toplamaktadir. Yazlik pek çok pansiyon mevcuttur. Ilçemizde yazlik olarak faaliyet gösteren müzikli çay bahçesi ve cafe açilmaktadir. Çesitli meslek gruplarinda, Esnaf Sanatkârlar Odasina kayitli 213 üye mevcudu bulup,167 üye faaldir. Soförler odasina kayitli 199 üyenin 132 si faal üyedir.
Ilçemizde spor faaliyetleri için Futbol sahasi için çim ve hali saha, tenis sahasi, basketbol ve voleybol sahasi mevcuttur.

SAGLIK
Ilçemizde bulunan Devlet Hastanesi 50 yatak (fiili 25)kapasiteli olup, Toplam 31 personel mevcudu bulunmaktadir. Hizmet binasi kaloriferlidir.


Abana Devlet Hastanesinde,100-MA'lik 1 röntgen cihazi, EKG cihazi, Ultrasyon Cihazi ve Laboratuar cihazlari, dis ünitesi mevcuttur. 2004 yili içinde 71 kw.jenaratör alinmistir.Kan sayim cihazi ameliyathane mevcut olup, cerrah bulunmamaktadir.

Yillik poliklinik sayisi; 18.969 kisi, Yillik hastanede yatan hasta sayisi;238,çekilen röntgen ve grafikler;2100, kan ve idrar tahlil sayisi 4304 adettir. Çekilen E.K.G. sayisi; 871 ‘dür. 2 adat faal ambulans bulunmaktadir. l tanesi arizali bir tanesi faaldir.1 adet kartal marka taksi hizmet otosu ise Saglik Ocagi islerinde de kullanilmaktadir.

Ilçemiz Saglik Ocagi Tabipliginde;1 doktor,1 Ebe, 1 hemsire, 1 Çevre Saglik teknisyeni, 1 Hizmetli görev yapmaktadir. 4 lojmanindan 3 ‘nde personel oturmaktadir. Resmi oto Devlet Hastanesi hizmetlerinde de kullanilmaktadir. Hizmet Binasi kaloriferlidir.

Saglik ocagi Tabipliginde, 2004 yili içindeki Poliklinik sayisi;1865, Sevk; 286,defin ruhsati; 2, Adli rapor sayisi; 0, Klasik otopsi sayisi; 0, Süpheli isirik sayisi; 13, Asilanan kisi sayisi:13, 15-49 yas kadin sayisi;511 dir. Bebek sayisi. 43,Çocuk sayisi 149 Gebe sayisi;6 Kizamik: 32, Tetanoz 1;29, Tetanoz 2; 29, tetanoz 3 6 olup, diger asilarda 303 kisi asilanmistir. Klor ölçümü;198, Esnaf denetimleri belirli araliklarla yapilmaktadir. Esnaflarin yilda 2 defa portör muayeneleri ve akciger grafisi muayeneleri yaptirilmaktadir. Göynükler Köyü, Elmaçukuru Köyü, Denizbükü Köylerinde Saglik evi bulunmakta olup, personeli yoktur.

ULASTIRMA
Ilçemizin Ile uzakligi 100 km.dir. Ulasim Abana-Bozkurt-Devrekani, Kastamonu Devlet karayolundan yapilmaktadir. Cografi yapi nedeniyle yollar inisli ve yokuslu olmakla birlikte büyük bölümü sert virajlardan ibarettir. Yaraligöz mevkisinin yüksek rakimi sebebiyle kisin kar ve buzlanma meydana gelmektedir. Ilçemizden her gün, günün belirli saatlerinde Il ve komsu Ilçelere karsilikli minibüs seferleri sayesinde ulasim saglanmaktadir. Ayrica Istanbul’a her gün sefer yapmakta olan üç otobüs firmasi mevcuttur. Bunun yaninda Ankara’ya, ulasim Il’den yapilmaktadir. Deniz yolu ile ulasim imkânlari gelismemistir. Köylerimizden bir kaçi Abana-Çatalzeytin karayolu üzerinde bulundugundan, ulasimda büyük kolaylik saglamaktadir. Grup yolumuz olan, Haciveli-Akçam-Arpalikbasi ve Denizbükü-Altikulaç-Yemeni-Akçam(Ziraatler) yollari 2001 yili içinde K.H.G.Birligince asfalt yapilarak bitirilmistir.

PTT Merkez Müdürlügü binasi 1988 yilinda hizmete açilmistir. Köylerimizin telefon ihtiyaci karsilanmistir. Otomatik görüsme yapilmaktadir. Ayrica televizyon kanallarinin çogu seyredilmektedir. Çanak anten yayginlasmistir. Ilçemiz Konakören Mahallesi tepesinde Telsim-Turkcell-Aveal olmak üzere 3 adet yansitici ile Televizyon yansiticisi bulunmaktadir.

KÜLTÜR VE TURIZM
Ilçenin Karadeniz’e olan toplam sahil seridi 11 Km olup, olup, yüzölçümü 33 Km2 dir. Ilçenin en yüksek yeri 300 mt. Rakimlidir. Yüzölçümünün büyük bir ölümü, orman(kestane, çam, mese)fundalik, çalilik, kayalik meskûn saha seklindedir. Batisinda Ezine ve Ilisi, dogusunda Haciveli ve Kugu çaylari dik yamaçlari ve kanyonlari geçerek Abana çevresinde denizle bulusurlar. Piknik ve geziler için ideal yerlerdir. Harmasun Mahallesinde yasli çinarlar görülmeye degerdir. Ilçenin güneyindeki Igrava ve yukarisindaki Karabalçik magarasi, dogusunda bir zamanlar korsanlara barinaklik yapan Haciveli koy’u ve Siyelik Kayalari ender doga güzelliklerindendir.

Ilçede Turizm’e büyük önem verilmektedir. Temmuz ayi sonunda düzenlenmekte olan,3 gün süren Deniz senlikleri çerçevesinde düzenlenen halk konserleri sayesinde çevre il ve ilçelerden halki Ilçemize toplamaktadir. Yazlik pek çok pansiyon mevcuttur. Ilçemizde yazlik olarak faaliyet gösteren müzikli çay bahçesi ve cafe açilmaktadir. Konaklama tesisi olara Tatil köyü, Günbatimi, Kuzey yildizi tatil bungalov tipi tatil evleri, Belediyenin isletmeciligini yaptigi motel ile Saraçoglu Motel bulunmaktadir. Haciveli Konagi yemek ve dinlenme yeri ve manzarasi açisindan ender yerlerdendir.



GEZILIP GÖRÜLECEK YERLER
Haciveli ve Kugu çaylari dik yamaçlari ve kanyonlari Piknik ve geziler için ideal yerlerdir. Harmasun da bulunan tarihi çinar alti, Sehir içinden Hastaneye dik olarak çikan yürüyüs yolu,

Haciveli Konagi

Haciveli Konagi dinlenme yeri ve manzarasi açisindan ender yerlerdendir. Eskiden ilkokul olan konak halen Cemal GÜNEYSU tarafindan isletilmekte . Lokanta , Çay Bahçesi , Bar olarak hizmet vermektedir. Tel : 0 366 564 11 40

Haciveli Konagi

Abana Müzesi

Belediye ve Özellikle Muharrem SAKA beyin özel çabalari ile olsturulan Abana Müzesi , Abana Tarihi ve Yerel Kültürünü basari ile tanitmakta .
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.mekan37.net

Abana Genel Tanıtım

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Kastamonu'nun En Hit Portalı :: Kastamonu :: Kastamonu İlçeleri :: Abana -
Yetkinforum.com | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Cookies | Son tartışmalar