Kastamonu'nun En Hit Portalı
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kastamonu'nun En Hit Portalı


 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap
Mekan 37 Son Konular
Konu Yazan Gönderme Tarihi
Salı Ara. 04, 2012 5:28 pm
Çarş. Ekim 24, 2012 5:29 am
Cuma Nis. 17, 2009 11:46 pm
Cuma Nis. 17, 2009 11:42 pm
Cuma Nis. 17, 2009 10:05 am
Çarş. Nis. 15, 2009 3:40 pm
Salı Nis. 14, 2009 10:14 pm
Salı Nis. 14, 2009 9:56 pm
Paz Nis. 12, 2009 11:26 am

Çatalzeytin Genel Tanıtım

Önceki başlık Sonraki başlık Aşağa gitmek
Yazar Mesaj
Dj Mustafa Çelik
Dj Mustafa Çelik
Rütbe: Admin
Rütbe Kademesi:Admin
Üyelik tarihi:19/02/09
Mesajlar:149
Nerden: Kastamonu/Taşköprü
MesajKonu: Çatalzeytin Genel Tanıtım Çatalzeytin Genel Tanıtım Icon_minitimeC.tesi Şub. 28, 2009 12:09 am

Çatalzeytin Genel Tanıtım Ctz3gp3

Çatalzeytin 01.06.1954 tarihinde ilçe olmuştur. Tarihsel süreç içersinde Osmanlı dönemine kadar Çatalzeytin adlı bir yerleşim yerine rastlamak mümkün değildir.



Çatalzeytin yöresinin tarihi sınırları, Kuzeyde kıyı kesimden Filyos-Hisar önünden başlayarak Bafra’ya kadar, Güneyde iç kesimlerde Gerede’den başlayarak Çankırı’ya denk uzanan ilk çağ Anadolu’sunda adına Paphlagonia denilen bölgenin içinde yer almaktadır. PAPHLAGONIA tarihine dönük araştırmalarda yöredeki tarihi kalıntılar Ginolu limanının kıyı PAPHLAGONIA’sında yer alan bir kentçik olduğunu kanıtlamaktadır.




Ahmet GÖKOĞLU PAPHLAGONIA adlı eserinde Ginolu’yu GİNEOĞLU olarak adlandırmakta ve bugün sadece ufak bir su parçası ve ayakta duran kale için Osmanlı eseri demektedir. Ginolu kalesi Sürtüven burnu denen sarp ve dik kayaların üzerinde kurulmuştur. Kuzeyi sarp ve dik kayalar halinde denize iner,diğer yönleri zayıf olduğundan yapay sur ve burçlarla desteklenmiştir. Kalan sur artıkları Güney-Batı kısımlarındadır. Kalenin ortasında moloz taşından yapılmış su mahzeni bulunmakta olup doğusunda da bina enkazı bulunmaktadır.




M.Ö.340’da yaşayan Yunan yazar SKYLAKS burayı KRONIS diye adlandırmıştır. Bilge UMAR ise PAPHLAGONIA adlı eserinde KINOLIS olarak adlandırmıştır.

Çatalzeytin’de ilk yerleşimlerin Ginolu’da gerçekleştiği gerek yazılı gerek görsel bulgulardan anlaşılmaktadır.Şimdi ise merkezin bulunduğu yerde, yerleşimleri ne zaman ve hangi nedenle başladığı konusunda kesin bilgiler bulunmamaktadır. Halk arasında Ginolu Çatalzeytin’in ilk yerleşim yeri olarak bilinmektedir.

Yörede Osmanlı egemenliği kurulmadan önce ve Osmanlı dönemi içinde Çatalzeytin’e bağlı Kavakören köyünün bulunduğu yerde eski adıyla Zakro (Akçay) boyunda Mavro (Mamlay) adıyla büyük bir yerleşim yeri vardı ve kıyıda GOURNIU (Ginolu) limanı bulunmaktadır.





Çatalzeytin ilçesi Batı Karadeniz bölgesinde yer almakta olup, Kuzeyi Karadeniz, Güneyi Taşköprü ve Devrekani,Doğusu Sinop İli Türkeli ilçesi, Batısı Abana ve Bozkurt ilçeleri ile çevrilidir. Kastamonu il merkezine 100, Ankara’ya 240 kilometredir.




İlçenin güneyi çeşitli ormanlarla kaplıdır,denize paralel dağlarda dik yamaçtan oluşur. İlçe yüz ölçümü 318 Km karedir. İlçemizin sahil kesimi deniz seviyesinden yüksekliği 1 metredir.
Güney-Kuzey yönünden akarak Karadeniz’e dökülen Akçay, Farya, Karaçay, Değirmendere, Hardı çayı ve bunlardan başka irili ufaklı pek çok dere akarsuları meydana getirir.




Bitki Örtüsü ise kayın, meşe, karaçam, sarıçam, kavak, gürgen, kestane, köknar, ıhlamur, kiraz, kızılcık, ceviz, ahlat, alıç, dut gibi ağaç türleri, orman gülü, ayı üzümü, çoban püskülü, yabani fındık, orman, eğrelti otları, gremineler ile çeşitli otlardan meydana gelir


Bitki Örtüsü ise kayın, meşe, karaçam, sarıçam, kavak, gürgen, kestane, köknar, ıhlamur, kiraz, kızılcık, ceviz, ahlat, alıç, dut gibi ağaç türleri, orman gülü, ayı üzümü, çoban püskülü, yabani fındık, orman, eğrelti otları, gremineler ile çeşitli otlardan meydana gelir


Her yıl düzenlenen Festivali ile Çatalzeytin yaz aylarının kültür sanat adına bir Kastamonu vilayetine renk katmaktadır. Bu yıl 31. düzenlenen (21-24 Temmuz) Çatalzeytin Gümüşbalık festivaline Tüm Batı Karadenizliler davetlidir. Sessiz ve doğa ile başbaşa kalmak isteyenlerin tercihi olan Çatalzeytinde 2 Otel bulunmakta olup, halen bir otel yapımı sürmektedir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.mekan37.net

Çatalzeytin Genel Tanıtım

Önceki başlık Sonraki başlık Sayfa başına dön
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var: Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Kastamonu'nun En Hit Portalı :: Kastamonu :: Kastamonu İlçeleri :: Çatalzeytin -
Yetkinforum.com | ©phpBB | Bedava yardımlaşma forumu | Suistimalı göstermek | Son tartışmalar